Knie-/heuprevalidatie

Voor mensen die een nieuwe knie of heup krijgen kan fysiotherapie veel betekenen, zowel voor als na de operatie. Onze therapeuten geven goede voorlichting voor en over de operatie. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste operatietechnieken en kunnen overleggen met orthopeden en specialisten.

Operatie

De orthopedisch chirurg bepaalt in overleg met de patiënt of een gewrichtsvervangende operatie nodig is. Vaak is dat als de patiënt veel pijnklachten heeft en wordt beperkt in het dagelijkse functioneren. Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een nieuwe heup of knie.

Revalidatie voor de operatie

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in revalidatie voor en na de operatie. Zij leren de patiënt met krukken te lopen en werken samen aan de opbouw van spierkracht; door dat al voor de operatie te doen, zijn mensen na de ingreep sneller op de been.

Revalidatie na de operatie

Bij thuiskomst uit het ziekenhuis gaat het revalidatieproces direct door. Onze therapeuten letten op het veilige gebruik van krukken, (trap)lopen en de functionele aspecten zoals persoonlijke verzorging. Zij geven bovendien adviezen en oefeningen op maat voor een goede start van het herstelproces. Ze besteden specifiek aandacht aan mobiliteit, kracht en stabiliteit, zodat de belastbaarheid van het gewricht wordt geoptimaliseerd tot normale, pijnvrije belasting.

In de eerste twee weken zijn de behandelingen meestal aan huis. Daarna wordt in overleg besloten of therapie op de praktijklocatie mogelijk is; daar zijn meer mogelijkheden en heeft de therapeut de beschikking over apparatuur om de oefeningen verder uit te breiden.

Meer informatie vind je op www.kngf.nl.

Sluiten