Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en kunde om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.

Ophoping van vocht

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Het lymfestelsel kan beschadigd raken of niet goed werken door verschillende oorzaken en aandoeningen. Bekend zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan het aangedane lichaamsdeel pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking geven.

Behandeling door een oedeemfysiotherapeut

De juiste behandeling is afhankelijk van het type oedeem. De oedeemtherapeut past vaak compressietherapie toe in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Huidverzorging, materialen en adviezen om zelf controle over de klachten te houden behoren eveneens tot de behandeling. De oedeemfysiotherapeut heeft bovendien aandacht voor de effecten van het oedeem op dagelijks functioneren, begeleidt training en een gezonde leefstijl.

Onze oedeemfysiotherapeut is aangesloten bij de NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Fysiologie en Oncologie). Meer informatie vind je op www.nvfl.nl.

Sluiten